CAL.LIGRAFIA

1 - 12 13 - 24 25 - 36 37 - 41
Foto

Fascinat per la cal.ligrafia des de fa molts anys, he volgut recuperar un art molt oblidat i poc reconegut a casa nostra. Textos, poemes, frases, cites, qualsevol escrit pren una força desconeguda amb la imatge de les lletres i la interpretació plàstica del contingut de l´escrit. Si el mot cal.ligrafia vol dir en grec escriure amb bellesa, és simplement un dels meus propòsits...

 

Diversos treballs i col.laboracions van ser el preàmbul d´un projecte que, amb textos de l´escriptora Anna Murià, es va convertir en una obra singular que es va exposar a Terrassa a la Sala d´Art Soler-Casamada el mes de novembre de 1997 i a l´Ateneu Barcelonès de Barcelona el novembre de 1998. Aquesta darrera va tenir el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Es van editar a la vegada unes carpetes amb reproduccions signades de les setze cal.ligrafies i presentacions de l´Alcalde de Terrassa, Sr. Manuel Royes; la llavors Regidora de Cultura de l´Ajuntament de Terrassa, Sra. Rosa Mª Fernàndez; el President de la Caixa de Terrassa, Sr. Oriol Badia i el Director de la Secretaria de Relacions Culturals de la Generalitat de Catalunya, l´escriptor Vicenç Llorca. El poeta Joan Brossa va realitzar especialment per aquesta edició el poema visual “Poema d´Anna”.

 

Altres escriptors i també arquitectes, músics i poetes han inspirat més tard la interpretació d´un bon nombre d´obres usant la cal.ligrafia com a vehicle d´expressió.

 

Podeu contemplar una mostra del meu treball en l´ obra sobre textos de l´escriptora Anna Murià i també en d´altres obres posteriors.

 

La col.laboració en diversos llibres, des de portades a textos interiors, és també un altra forma de recuperar aquest art en desús.

 

Un text que estimeu, el vostre poema predilecte, una frase per a recordar, es pot convertir en una obra molt personal i íntima.

 

Podeu realitzar qualsevol pregunta o comentari a través de l´adreça electrònica. Gràcies.

 

CRITIQUES I OPINIONS

 

“Los diletantes locales ya conocen, desde tiempo, las notorias aptitudes que posee el terrassense Robert Cabeza en la práctica de un dibujo correcto, nítido y preciso. Ahora, el artista se ha ejercitado en el laborar caligráfico, una disciplina seguramente para él menos difícil que para otros grafistas acostumbrado, como está, a recrear un dibujo de líneas definidas en base a una metodología que requiere indudable destreza descriptiva e incluso sensitiva. Y más al interpretar los textos de Anna Murià, escritora de hondas raíces expresivas. De todos modos el mayor mérito de Cabeza en estas creaciones caligráficas –que varían conforme a los argumentos de los relatos en los cuales emplea una asombrosa diversidad de recursos técnicos que van desde diferenciados papeles a las tintas, acrílicos, “gouaches”, acuarelas, lejías, oro y plata batidos, etc.- radica, pues, en la recuperación del placer y del buen gusto de escribir con una elegante soltura y una uniformidada en el estilo de las letras que sean. Condición, como decíamos al comienzo, que le viene de su dominio en armonizar y equilibrar el dibujo.”
Josep Boix. Diari de Terrassa. Novembre de 1997.